Potencjalne korzyści płynące z zastosowania colostrum w żywieniu i zdrowiu dzieci
Streszczenie: Siara bydlęca (BC), pierwsze mleko produkowane przez krowy po porodzie, jest coraz częściej stosowana jako suplement diety w celu promowania funkcji jelit i zdrowia u innych gatunków, w tym u ludzi. Wysoki poziom białek serwatkowych i kazeinowych, immunoglobulin (Igs) i innych bioaktywnych składników mleka w BC jest dostosowany do
Skład białka i oligosacharydów w siarze i mleku ludzkim i bydlęcym
Streszczenie: Całkowita zawartości białka i specyficznych białek, takich jak αlaktoalbumina, β-laktoglobulina i kazeina, pomiędzy siarą i mlekiem ludzkim i bydlęcym znacznie się różnią. Mleko ludzkie i siara są bogate w α-laktoalbuminę, LF i oligosacharydy w porównaniu z mlekiem i siarą bydlęcą. I odwrotnie, siara i mleko bydlęce są bogate w
Perspektywy dotyczące immunoglobulin w siarze i mleku
Streszczenie: Immunoglobuliny stanowią ważny składnik aktywności immunologicznej występującej w mleku i siarze. Są kluczowe dla połączenia immunologicznego, które występuje, gdy matka przenosi bierną odporność na potomstwo. Mechanizm przenoszenia różni się w zależności od gatunku ssaka. Bydło zapewnia łatwo dostępną bogatą w siarę i mleko w dużych ilościach, czyniąc te wydzieliny