Najważniejsze składniki

Dzięki swoim składnikom colostrum zwiększa i utrzymuje naszą zdolność umysłową i fizyczną oraz stymuluje nasze zdrowie.

Witaminy i minerały

skladniki_ozywcze_1

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Colostrum jest bezcennym źródłem składników wzmacniających i odżywiających organizm, niezbędnych w profilaktyce zdrowotnej. Stanowi złożony suplement o wielokierunkowym działaniu, który dostarcza mi.in. węglowodanów, białek, lipidów, witamin czy minerałów.

WITAMINY

Siara bydlęca to bogactwo witamin niezbędnych do utrzymania ciała w doskonałej kondycji. W składzie Colostrum znajdują się takie witaminy jak: A, D, B12 czy kwas foliowy. Pełnią funkcję katalizatorów, które wspierają liczne procesy biochemiczne zachodzące w organizmie.

MINERAŁY I JONY

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu determinują minerały np. wapń, fosfor, potas, cynk, sód czy żelazo. W Colostrum nie brakuje pierwiastków, które regulują ważne czynności życiowe oraz pełnią funkcję budulcową m.in. wzmacniając zęby i kości.

WĘGLOWODANY

Właściwości odżywcze Colostrum to również węglowodany, czyli cukry. Suplement wyprodukowany z siary bydlęcej jest źródłem cukrów prostych i złożonych dostarczających komórkom ciała potrzebnej energii.

AMINOKWASY

Aminokwasy są ważnymi związkami ze względu na swoje wartości odżywcze. Odgrywają istotną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej czy zwiększeniu wytrzymałości i wydajności fizycznej. Związki te wspierają regenerację tkanek oraz wchłanianie składników odżywczych.

PROTEINY

Colostrum zawiera również białka stanowiące niezbędny element budulcowy i biorące udział w wielu procesach metabolicznych organizmu. Proteiny dostarczają energii, a także zapewniają prawidłowy rozwój oraz regenerację mięśni i tkanek.

Bioaktywne składniki

Immunoglobuliny

Chyba każdy chciałby czuć się zdrowo przez cały rok. Dzięki Colostrum to możliwe, ponieważ skutecznie pobudzi i poprawi funkcjonowanie Twojej odporności. Immunoglobuliny, czyli przeciwciała, chronią, tworząc skuteczną barierę przed bakteriami i wirusami. Colostrum jest źródłem wielu rodzajów immunoglobulin.

IgG – immunoglobuliny układu krążenia, pomagają zwalczać toksyny i mikroorganizmy.

IgA – przeciwciała wydzielane na powierzchni błon śluzowych zapobiegające przedostawaniu się patogenów, przede wszystkim wirusów, do organizmu.

IgM – wytwarzane w pierwszym kontakcie z drobnoustrojami, zwalczają bakterie chorobotwórcze.

IgE – wytwarzane w odpowiedzi na choroby pasożytnicze, regulują reakcje alergiczne.

IgD – aktywują limfocyty B do działania, wzmacniając układ odpornościowy.

Cytokiny

Ogromne znaczenie w utrzymaniu wysokiej odporności organizmu mają również cytokiny, które pełnią wiele istotnych funkcji. Dostarczane z Colostrum wykorzystywane są do komunikacji pomiędzy komórkami znajdującymi się w poszczególnych obszarach układu odpornościowego, a także pobudzania ich do odpowiednich reakcji.

Colostrum zawiera cytokiny IL-1β, IL-6, TNF-α, IFN-γ, oraz IL-1ra2.

Uczestniczą w aktywowaniu odpowiedzi autoimmunologicznej i są mediatorami procesu zapalnego.

Regulują wzrost komórek nabłonka, przyczyniając się do jego odbudowy.

Laktoferyna

Walka organizmu z drobnoustrojami, takimi jak wirusy i bakterie, jest możliwa m.in. dzięki laktoferynie. To aktywne białko stanowi niezwykle ważny składnik Colostrum wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Hamuje namnażanie różnego rodzaju patogenów i zapobiega ich przenikaniu do krwiobiegu.

Wiąże i transportuje żelazo niezbędne do ochrony komórek przed bakteriami i wirusami oraz wspomaga jego wchłanianie do organizmu.

Działa silnie przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i stymuluje działanie układu immunologicznego.

Sprawia, że bakterie są bardziej wrażliwe na działanie antybiotyków.

Uszczelnia nabłonek jelit i wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej.

Lizozym

Skutecznym komponentem wzbogacającym działanie Colostrum jest lizozym. Jako białko mające właściwości enzymu, rozpuszcza ściany komórkowe chorobotwórczych bakterii, co w konsekwencji prowadzi do ich destrukcji i unicestwienia. Wykazuje wzmocnione działanie przy współudziale z IgA, laktoperoksydazą i laktoferyną.

Zwalcza bakterie i hamuje rozwój infekcji.

Wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Ma działanie przeciwgrzybiczne.

Laktoperoksydaza

To kolejny bioaktywny składnik Colostrum, który wykazuje silne działanie ochronne przed infekcjami spowodowanymi drobnoustrojami. Stanowi w siarze czołowy enzym antybakteryjny powodujący hamowanie metabolizmu bakterii szkodliwych dla zdrowia. Laktoperoksydaza jest czynnikiem wspierającym funkcjonowanie układu immunologicznego.

Działa antybakteryjnie i jej właściwości w połączeniu z laktoferyną zostają wzmocnione.

Wykazuje działanie przeciwwirusowe – jest toksyczna dla niektórych wirusów.

Ma właściwości przeciwnowotworowe.

Insulinopodobne czynniki wzrostu (IGF-1, IGF-2)

Stanowią w Colostrum najliczniejsze związki z grupy czynników wzrostu. Są to polipeptydy, czyli białka mające identyczną strukturę jak te produkowane w ludzkim organizmie. Przyczyniają się do odnowy biologicznej. Pełnią wiele ważnych funkcji takich jak: odbudowa tkanek, regeneracja organów, a także poprawa działania układu odpornościowego.

Stymulują rozwój kości i wytwarzanie masy mięśniowej.

Pobudzają wzrost tkanek, głównie tkanki chrzęstnej.

Regulują poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Czynnik wzrostu naskórka (EGF)

Odpowiadają za utrzymanie młodego wyglądu skóry, pobudzając jej naturalny proces odbudowy. Czynnik wzrostu EGF to białko, mające zbawienny wpływ na strukturę skóry, ponieważ stymuluje podziały warstwy twórczej naskórka. Regeneruje, przywraca elastyczność i odżywia, dlatego też siara nazywana jest również młodziwem.

Korzystnie wpływa na kondycję skóry, poprawiając jej wygląd.

Ma działanie odmładzające – wygładza skórę i spłyca zmarszczki.

Przyspiesza gojenie ran – pobudza produkcję kolagenu.

Przyspiesza naprawę uszkodzeń skóry w stanach zapalnych.

Transformujący czynnik wzrostu ALFA (TGF-A)

Białko zaliczające się do grupy czynników wzrostu naskórka i współdziałające z czynnikiem wzrostu beta. Pełni podobną funkcję jak czynnik EGF. Jego zadaniem jest inicjowanie namnażania i stymulacja rozwoju komórek nabłonka.

Stymuluje rozmnażanie i różnicowanie komórek.

Ma działanie regeneracyjne – korzystnie wpływa na gojenie ran.

Wpływa na odbudowę błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Transformujący czynnik wzrostu BETA (TGF-B)

TGF-β jest kolejnym czynnikiem wzrostu o wszechstronnych właściwościach związanych z odbudową tkanek skóry. Bierze udział w procesie różnicowania komórek i pełni rolę inhibitora wzrostu, stymulując tym samym procesy naprawcze tkanek w przypadku pojawienia się uszkodzeń lub stanów zapalnych.

Regeneruje i naprawia tkankę chrzęstną.

Ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie ran.

Reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego.

Odbudowuje uszkodzenia nabłonka przewodu pokarmowego.

Oligosacharydy i glikokoniugaty

Węglowodany mające ogromne znaczenie dla ludzkiego organizmu ze względu na liczne właściwości. Związki te stanowią ważny element budulcowy komórek ciała, pełnią funkcje ochronne oraz odpowiadają za prawidłowe działanie układu pokarmowego.

Naturalny prebiotyk – nie są trawione w przewodzie pokarmowym, więc pobudzają wzrost i funkcjonowanie korzystnej mikroflory bakteryjnej jelit.

Stanowią budulec ścian komórkowych.

Zapewniają elastyczność ścianek naczyń krwionośnych.