Streszczenie: Immunoglobuliny stanowią ważny składnik aktywności immunologicznej występującej w mleku i siarze. Są kluczowe dla połączenia immunologicznego, które występuje, gdy matka przenosi bierną odporność na potomstwo. Mechanizm przenoszenia różni się w zależności od gatunku ssaka. Bydło zapewnia łatwo dostępną bogatą w siarę i mleko w dużych ilościach, czyniąc te wydzieliny ważnymi potencjalnymi źródłami produktów odpornościowych, które mogą być korzystne dla ludzi. Mleko immunologiczne jest terminem używanym do opisania szeregu produktów gruczołu sutkowego bydła, które zostały przetestowane na wiele chorób u ludzi. Wykorzystanie siary lub mleka jako źródła immunoglobulin, niezależnie od tego, czy jest przeznaczone dla noworodka gatunku wytwarzającego wydzielinę, czy dla innego gatunku, można rozpatrywać w kontekście rodzajów immunoglobulin w wydzielaniu, mechanizmy, za pomocą których wydzielane są immunoglobuliny, oraz mechanizmy, dzięki którym noworodek lub osoba dorosła spożywająca mleko uzyskuje korzyści immunologiczne.
Intrygujące zastosowanie naszej wiedzy na temat bydlęcych siarowych i mlecznych immunoglobulin polega na możliwości zapewnienia biernej odporności na choroby u innych gatunków, zwłaszcza u ludzi. Zdolność do kierowania układem odpornościowym krowy w celu wytworzenia przeciwciał swoistych dla antygenu, które są wydzielane do siary i mleka i mogą być wykorzystane do zapewnienia ochrony przed konkretną chorobą, jest nadal przedmiotem zainteresowania. Na przykład zasugerowano powszechne spożywanie mleka odpornościowego od krów zaszczepionych przeciwko chorobom, takim jak ptasia grypa, SARS i inne ludzkie choroby układu oddechowego, jako potencjalny sposób spowolnienia wybuchów choroby przed osiągnięciem poziomu epidemii .W wielu przeglądach podsumowano i oceniono wczesne próby opracowania i przetestowania zastosowania immunologicznych produktów mlecznych w celu zapewnienia biernej ochrony immunologicznej. Kilka odpornych produktów mlecznych jest dostępnych w handlu.
Siara i mleko są bogatymi źródłami immunoglobulin. Wydzieliny te rozwinęły się poprzez ewolucję, aby zapewnić homologiczne przeniesienie odporności biernej z matki na potomstwo. Immunoglobuliny przekazywane matce jej potomstwu, czy to przez transfer przez łożysko, czy przez spożywanie siary i mleka, mogą stanowić ważny związek między doświadczeniem immunologicznym matki a zdolnością immunologiczną noworodka. To połączenie immunologiczne obejmuje również wiele czynników immunologicznych, które mogą być obecne w wydzielinach sutkowych innych niż immunoglobuliny. Immunoglobuliny w siarze i mleku zapewniają również możliwość wykorzystania ich funkcji immunologicznej z korzyścią dla innych zwierząt, w tym ludzi. Badania wykazały, że siara bydlęca i mleko, niezależnie od tego, czy pochodzą od krów immunizowanych przeciwko określonym patogenom, zapewniają pożywkę dla heterologicznego transferu odporności biernej i mogą oferować ochronę przed chorobami u wielu gatunków. Nowe technologie zwiększające skuteczność szczepienia, zwiększające stabilność i przedłużające okres przechowywania preparatu immunoglobulinowego przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu przetwarzania i przedłużające skuteczność immunoglobuliny w jelicie mogą zwiększyć przyszłe zastosowanie siary i mleka w oparciu o ich silne działanie aktywność immunologiczna. Chociaż mechanizmy, za pomocą których immunoglobuliny są przenoszone z matki na noworodka i ich rola u noworodka, zostały dobrze udokumentowane.
Hurley W.L., Theil P.K.
Nutrients. 3(4): 442–474.
2011